Antara Makanan Untuk Pesakit Strok

0
2345

Organ manusia yang paling penting adalah otak yang berperanan untuk mengawal fungsi tubuh. Bila berlakunya serang strok dan darah tidak sampai ke otak secara automatic fungsi tubuh akan terjejas. Kesan dari strok terhadap tubuh manusia berlainan bergantung pada berlakunya saluran darah tersumbat dan berapa banyak tisu otak yang terlibat. Maka itu, makanan untuk pesakit strok memainkan peranan penting dalam mencegah penyakit ini.

Otak kanan merupakan bahagian otak yang akan mengawal anggota badan yang berlawanan. Jika serangan strok berlaku di bahagian kanan otak, anggota badan pada bahagian kiri akan terjejas termasuklah bahagian kiri wajah. Akibat dari strok, otak kanan akan menyebabkan salah satu berlakunya masalah penglihatan, hilang ingatan dan lumpuh pada bahagian kiri anggota badan.

Pada bahagian otak kiri pula yang mengalami strok, bahagian kanan tubuh persakit akan kehilangan fungsinya. Pesakit akan mengalami masalah dalam pertuturan atau bahasa, hilang ingatan dan lumpuh pada tubuh bahagian anggota kanan pesakit.

Strok juga berlaku pada bahagian tunjang atau batang otak pesakit. Strok ini melumpuhkan fungsi seluruh anggota badan tetapi bergantung pada seteruk mana serangan strok itu terjadi. Strok di bahagian batang otak memungkinkan pesakit berada dalam keadaan membahaya di mana pesakit hilang upaya bertutur dan lumpuh anggota badan dari paras leher ke bawah.

Strok mengakibatkan pelbagai masalah yang dihadapi oleh persakit. Jika ia tidak dicegah akan mengakibatkan maut.

1.Keadaan atau penyakit yang menyebabkan strok adalah tekanan darah tinggi. Ini kerana darah yang terlalu tinggi akan menyebabkan pembuluh darah otak akan dipecahka dan menyebabkan strok. Makan garam dengan jumlah yang banyak dan minum terlalu banyak alcohol meningkatkan tekanan darah. Maka, untuk pesakit strok kurangkan makanan yang tidak sihat untuk menurunkan tekanan darah.

2.Kolesterol yang tinggi juga menjadikan faktor risiko strok kerana kolestrol tinggi dalam darah boleh membentuk deposit lemak dan plak pada saluran dinding darah. Berlebihan lemak ini menghalang aliran darah ke otak dan akan menyebabkan strok serta strok iskemia.

3.Gangguan jantung juga meningkatkan risiko strok. Keadaan denyutan jantung yang tidak teratur , kecacatan injap jantung boleh membentuk bekuan darah yang menyumbat saluran darah di otak dan terjadi strok.

4.Bagi yang mempunyai kencing manis atau diabetes meningkatkan risiko strok dan boleh menjadikan strok jauh lebih teruk. Diabetes ialah keadaan yang menyebabkan kandungan gula dalam darah tinggi sehingga guka masuk ke dalam sel-sel tubuh. Diabetes berlaku bersama tekanan darah tingi dan kolesterol yang tinggi meningkatkan risiko strok.

5.Berat badan yang berlebihan boleh meningkatkan juga jumlah kolesterol, meningkatkan tekanan darah dan menjadikan faktor risiko diabetes. Makanan untuk penyakit strok memainkan peranan yang penting dalam menangani isu obesiti ini. Maka haruslah bijak dalam memilih makanan yang sihat.

6.Kurangnya aktiviti fizikal atau senaman boleh meningkatkan berat badan yang akan menyebabkan peningkatan tekanan darah dan kadar kolesterol. Yang tidak aktif juga merupakan faktor risiko diabetes.

Maka dari itu, harus diingatkan bahawa permakanan memainkan peranan yang sangat penting untuk mengelakkan penyakit strok ini. Amalkan pemilihan makan yang sihat dan menjamin kesihatan yang akan datang. Antara contoh pemakana yang sihat dan mudah diamalkan adalah:

Image result for garam buluh
• Garam buluh
Sudah terbukti garam buluh ini mempunyai khasiat yang tinggi. ia bukan sahaja mampu mencegah penyakit strok ini, tetapi ia juga mampu mencegah penyakit-penyakit yang kronik seperti darah tinggi, masalah kolesterol, kencing manis dan sebagainya. Garam buluh ini mengandungi hampir 70-80 jenis mineral dan unsur surih yang penting untuk mengekalkan kehidupan yang sihat selain daripada mengoptimumkan fungsi dan penyerapan nutrien lain.

Image result for buah alpukat
• Buah Alpukat
Makanan untuk pesakit strok yang seterusnya adalah avocado kerana ia mengandung Lemak tak tepu dan potasium yang dapat membantumenurunkan tekanan darah. Dan Juga mengandung kalium yang fungsinya sama iaitu dapat menurunkan tekanan darah

Image result for anggur
• Anggur
Anggur memiliki kandungan gizi yang kaya, selain isinya yang mengandungi kalium, bijinya turut mengandungi endungeoned pycnogenol, zat penguat kologen yang boleh melenturkan pembuluh darah dan mampu mencegah strok. Kulit anggur juga sangat kaya akan flavonoid yaitu zat yang mampu menghapus radikal bebas, kerana kulit anggur mengandung zat oksidan lebih tinggi dibanding dengan vitamin C.

Image result for buah ara
• Buah Ara
Buah ini amat jarang kedengaran, akan tetapi khasiat yang terkandung dalam buah ini amat sesuai untuk dijadikan makanan untuk pesakit strok. Buah ini mempunyai kalium dan mineral yang dapat menurunkan tekanan darah selain mampu mengawal berat badan.

Image result for buah kurma
• Buah Kurma
Makanan untuk pesakit strok yang seterusnya adalah kurma. Ternyata kandungan nutrien yang terkandung dalam kurma sangat tinggi, termasuk 100 gram kurma mengandung vitamin A 50 IU, tanin 0.09 mg, dan kalium 666mg. Sementara itu, tiamin sangat penting untuk sel-sel saraf, dan niacin mengekalkan fungsi normal saraf.

Image result for kulit manggis
• Kulit Manggis
Siapa yang sangka kulit buah manggis mengandungi antioksidan yang sangat tinggi dan berfungsi untuk menangkis radikal bebas dan aliran darah, yang mana satu punca strok adalah disebabkan oleh gumpalan darah. Kulit manggis ini amat sesuai untuk dijadikan makanan untuk pesakit strok.

Related image
• Buah Epal Dan Buah Per
Buah-buahan yang mempunyai warna yang terang merupakan makanan untuk pesakit strok yang sesuai. Selain khasiatnya yang tinggi, warna yang terang mampu menarik minat seseorang untuk memakan buah-buahan tersebut.

Image result for pisang
• Pisang
Makanan untuk pesakit strok yang sesuai adalah buah pisang. Selain menghalang, pisang juga dapat membantu memulihkan keadaan pesakit strok. Mengkonsumsi 3 biji pisang setiap hari boleh mengurangkan risiko strok. Kita memerlukan 1,600mg kalium untuk mencegah strok, dan pisang mempunyai 500mg kalium, kalium diperlukan untuk mencegah dan mencairkan gumpalan darah sebagai penyebab strok.

Image result for buah tembikai
• Buah Tembikai
Keupayaan tembikai untuk mengoksidasi kolesterol yang terlekat pada dinding saluran darah yang dikaitkan dengan pengurangan risiko ataupencegahan serangan jantung dan strok. Ia amat sesuai bagi makanan untuk pesakit strok kerana bukan sahaja khasiat yang anda akan peroleh, tetapi buah ini amat lazat lazat untuk dimakan.

Image result for buang mangga
• Buah Mangga
Selain vitamin C, mangga juga kaya dengan potassium. Kalium banyak terdapat dalam mangga. Setiap 100 gram mangga mengandungi kalium 189 mg. Dengan memakan mangga harmonik yang sangat kecil sekurang-kurangnya 250 gram, atau mangga sederhana 200-250 g, kalium 400 mg sehari, akan anda dapat penuhi.

Buah-buahan diatas merupakan buah tempatan dan ia tidak susah untuk dicari. Amat penting bijak dalam memilih makanan untuk pesakit strok untuk mengelakkan sebarang kemudaratan. Ambil langkah yang mudah dalam menjaga pemakanan seharia untuk menjamin kesihatan dan kehidupan yang sihat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here