Cara Mencegah Strok Yang Perlu Diamalkan

0
672

Semasa berlakunya strok, otak tidak mendapat oksigen atau nutrien yang cukup maka dari itu ia akan menyebabkan sel-sel otak mati. Strok perlu didiagnosis dan dirawat untuk mengurangkan kerosakan otak. Rawatan bergantung pada jenis strok yang dialami. Cara yang paling berkesan untuk mencegah strok dengan mengekalkan gaya hidup yang sihat dan mencari cara mencegah strok akan menjadi faktor risiko penyakit tersebut.

Jika tanda-tanda strok bermula harus di ambil berat dengan tanda atau gejala seperti ini jika ada orang di sekitar anda yang mengalami angina ahmar. Beri perhatian pabila tanda dan gejala ini bermula, jangka masa mereka ada kemungkinan dapat mencegahnya dan sekaligus mengurangkan risiko strok.

Disini mungkin akan terjadinya kekeliruan apabila pesakit mengalami kesukaran dalam memhami ucapan seseorang. Ia merupakan terjadinya tanda-tanda strok yang perlu anda cari cara untuk mencegah strok dan mencegah penyakit angin ahmar.

Tanda atau symptom yang kerap berlaku adalah pesakit akan merasa lumpuh pada anggota badan pesakit. Pesakit akan mengalami kebas, kelemahan atau kelumpuhan secara tiba-tiba pada bahagian muka, lengan atau kaki pesakit terutama di satu sisi badan pesakit.

Cuba angkat kedua-dua tangan di atas kepala pada masa yang sama. Jika satu lengan mula jatuh kemungkinan anda mengalami strok. Begitu juga satu sisi mulut pesakit akan terasa apabila anda cuba tersenyum.Mungkin pesakit akan secara tiba-tiba mengalami kesukaran melihat atau penglihatan akan menjadi kabur sama ada satu atau kedua mata.

Pesakit mungkin akan mengalami sakit pada bahagian kepala secara tiba-tiba yang disertai dengan muntah, pening kepala dan emosi berubah. Apa yang perlu dilakukan adalah mencari cara seprti berjumpa dengan doktor untuk mendpatkan rawatan yang sepatutnya.

Gejala yang seterusnya pesakit akan mempunyai masalah ketika sedang berjalan. Pesakit akan mengalami pening secara tiba-tiba dan akan mudah kehilangan keseimbangan atau kehilangan koordinasi badan pesakit. Ia merupakan simptom yang amat ketara yang perlu anda titik beratkan.

Untuk mengetahui faktor risiko strok, ikut cadangan doktor dan mengamalkan gaya hidup yang sihat adalah langkah terbaik yang boleh diambil untuk mencegah strok. Langkah ini boleh membantu untuk mengelak strok dan penjagaan strok juga memainkan peranan yang penting.

• Elakkan pengambilan dadah
Ubat-ubat yang tertentu, seperti kokain dan methamphetamines, dibuat atas faktor untuk strok iskemia sementara atau strok sepenuhnya. Dadah jenis kokain dapat mengurangkan aliran darah tetapi ia juga boleh menyebabkan penyempitan arteri. Cara mencegah strok adalah dengan mengelakkan pengambilan bahan yang terlarang ini kerana ia hanya membinasa diri sahaja.

• Berhenti minum minuman beralkohol
Alkohol boleh menjadi faktor risiko untuk mendapat strok. Pengambilan alkohol berlebihan dapat meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, strok iskemia dan strok hemoragik. Alkohol juga boleh memberikan tindak balas dengan ubat lain yang diambil. Berjumpa dengan doktor anda tentang apa yang sesuai untuk dilakukan. Ia merupakan satu cara mencegah strok yang wajar dilakukan kerana tidak banyak manfaat dengan minuman seperti ini.

• Lakukan senaman
Latihan aerobik atau kardio dapat mengurangkan risiko strok. Latihan yang kerap boleh menurunkan tekanan darah dan meningkatkan tahap kesihatan keseluruhan saluran darah dan jantung. Ia juga membantu mengurangkan berat badan, mengawal diabetes dan mengurangkan tekanan. Secara beransur-ansur lakukan sehingga 30 minit. Aktiviti seperti berjalan, berjoging, berenang atau berbasikal dapat membantu mencegah strok yang betul.

• Berhenti merokok
Merokok dapat menimbulkan risiko strok untuk perokok. Perokok bukan sahaja membahayakan kesihatan diri mereka, malah ia juga merbahaya kepada orang lain. Menggantikan penggunaan tembakau dapat mengurangkan risiko angin ahmar. Cara mencegah strok ini bukan sahaja dapat mencegah penyakit angin ahmar, tetapi ia juga dapat memberikan manfaat yang besar kepada kesihatan anda terutamanya dalam mencegah penyakit yang kronik.

• Mengawal tekanan darah tinggi
Salah satu perkara yang paling penting yang boleh anda lakukan untukmengurangkan risiko strok anda adalah dengan mengekalkan tekanan darah anda. Jika anda mempunyai strok, menurunkan tekanan darah anda boleh membantu mencegah serangan iskemia sementara atau strok. Selain mencadangkan perubahan gaya hidup, doktor anda mungkin memberi ubat untuk merawat darah tinggi tekanan. Ia merupakan cara mencegah strok yang mudah.

Jika pesakit mempunyai strok iskemia atau strokemia sementara, doktor akan mengesyorkan ubatan untuk membantu mengurangkan risiko pesakit mengalami strok yang lain.

Sewajarnya mencari cara untuk mencegah strok yang efektif pada diri anda. Adalah lebih baik jika pengambilan makanan yang sihta dan meninggalkan perkara yang boleh mendatangkan kemudaratan pada kesihatan anda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here