Ciri-ciri Diabetes Yang Ada Pada Wanita

0
675

Diabetes adalah kumpulan penyakit metabolic di mana seseorang mempunyai gula darah tinggi kerana masalah memproses atau mengeluarkan insulin. Diabetes mempengaruhi siapa sahaja, tidak mengira umur, kaum, jantina dan gaya hidup seseorang.

Menurut kajian pada tahun 1971 dan 2000, kadar kematian untuk lelaki yang menghidap kencing manis telah jatuh. Ini menandakan banyak kemajuan dalam rawatan diabetes. Menurut kajian, kadar kematian bagi wanita yang mengalami diabetes tidak menunjukkan tanda peningkatan. Perbezaan kadar kematian antara wanita penghidap kencing manis dan mereka yang tidak lebih dari dua kali ganda.

• Wanita sering menerima rawatan kurang agresif untuk faktor risiko kardiovaskular dan keadaan yang berkaitan dengan kencing manis.
• Komplikasi diabetes pada wanita lebih sukar untuk didiagnosis.
• Wanita sering mempunyai penyakit jantung yang berlainan berbanding lelaki.
• Hormon dan keradangan bertindak secara berbeza pada wanita.

Meski pun kadar kematian lebih tinggi di kalangan wanita, terdapat peralihan pengagihan jantina diabetes jenis kedua yang menunjukkan kadar yang lebih tinggi di kalangan lelaki. Statistik yang dilaporkan pada tahun 2012 mendapati 13.4juta wanita dan 15.5juta lelaki telah didiagnosis menderita diabetes di Amerika Syarikat.

CIRI PESAKIT DIABETES WANITA

Jangkitan yis disebabkan oleh kulat candida yang menyebabkan jangkitan yis faraj, jangkitan yis mulut dan jangkitan yis vagina. Jangkitan seperti ini jangkitan yang biasa pada wanita. Apabila jangkitan berkembang di kawasan faraj, gejala gatal, sakit, pembuangan vagina dan sek akan menyakitkan. Jangkitan yis mulut kering menyebabkan salutan lendir di lidah dan di dalam mulut. Ini terjadi kerana tahap glukosa yang tinggi dalam darah mencetuskan pertumbuhan kulat.

ANTARA GEJALA YANG DIALAMI OLEH WANITA DAN LELAKI

• Jangkitan kulit
• Mual
• Jangkitan kulit
• Kerap kencing
• Kesengsaraan
• Penglihatan kabur
• Nafas yang mempunyai bau yang manis, buah, atau aseton
• Pengurangkan rasa di tangan atau kaki

Sekiranya menghidap diabetes dan didapati hamil serta berharap untuk hamil, berbincang dengan doktor mengenai cara terbaik untuk mengurus kesihatan bayi. Tahap glukosa darah dan kesihatan umum perlu dijejaki sebelum dan semasa kehamilan.

Apabila mengandung, glukosa darah dan keton pergi melalui plasenta untuk bayi. Bayi memerlukan tenaga daripada glukosa walaupun bayi berisiko untuk kecacatan kelahiran jika tahap glukosa terlalu tinggi. Memindahkan gula darah tinggi kepada bayi yang belum lahir meletakkan bayi berisiko masalah kognitif, kelewatan perkembangan dan tekanan darah tinggi.

FAKTOR RISIKO DIABETES PADA WANITA

 Mempunyai sejarah keluarga diabetes
 Mempunyai tekanan darah tinggi
 Senaman kurang daripada tiga kali seminggu
 Mempunyai kolesterol tinggi
 Mempunyai sejarah penyakit jantung atau strok

Kajian mendapati wanita yang menghidap diabetes 40% cenderung kepada kematian kerana penyakit ini. Ia juga mendapati bahawa semua yang mempunyai diabetes jenis 1 mempunyai jangkaan hayat lebih pendek daripada populasi umum. Walaupun tidak ada ubat kencing manis, perubahan gaya hidup boleh membantu menguruskan gejala dan meningkatkan kesihatan secara keseluruhan. Harus dirujuk pda doktor sebelum memulakan sebarang rawatan baru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here