Kebaikan Peria Katak Terhadap Diabetes

0
1214

PERIA KATAK DAN DIABETES

Peria Katak juga dikenali sebagai peria atau karela di India. Ia adalah kategori buah-sayur yang unik yang boleh digunakan sebagai makanan atau ubat.

Nama saintifik bagi tumbuhan ini ialah Momordica Charantia yang tergolong dalam keluarga Cucurbitaceae dan dianggap sebagai yang paling pahit di kalangan semua buah-buahan dan sayur-sayuran.

Tumbuhan ini hidup subur di kawasan tropika dan subtropika, termasuk:-


Amerika Selatan
Asia
bahagian-bahagian Afrika
Caribbean
Peria tumbuh dengan buah berbentuk bujur hijau dengan permukaan luaran yang berbeza. Walaupun saiz, tekstur dan kepahitan berbeza-beza di antara negara di mana ia tumbuh, iateteap kaya dengan vitamin dan mineral penting.

Sejak tahun 60-an hingga 80-an, kajian peria di Asia mendapati bahawa bahan kimia yang dipanggil charantin dapat mengurangkan glukosa. Sebatian seperti insulin dalam peria termasuk Vicine dan polipeptida-P.

Oleh itu, peria dapat mengurangkan rintangan insulin dan digunakan dalam perubatan sebagai pengganti insulin sekurang-kurangnya untuk membantu berkaitan glukosa darah.
BAGAIMANAKAH IA BERFUNGSI?
Peria adalah sangat rendah kalori tetapi padat dengan nutrien yang sangat berharga. Ia adalah sumber terbaik vitamin B1, B2, dan B3, C, magnesium, folat, zink, fosforus, mangan, dan mempunyai serat makanan yang tinggi. Ia kaya dengan zat besi, mengandungi dua kali ganda beta-karotena brokoli, dua kali ganda kalsium bayam, dan dua kali ganda kalium pisang.

Peria juga mengandungi bahan kimia yang bertindak seperti insulin untuk membantu mengurangkan tahap gula dalam darah. Oleh itu ia amat baik untuk kesihatan bagi menghindar penyakit seperti darah tinggi, kencing manis, sakit jantung dan lain-lain.

Peria disahkan memberi kesan hipoglisemik dipanggil charantin. Terdapat juga satu lagi kompaun seperti insulin dikenali sebagai polypeptide-P yang telah dicadangkan sebagai pengganti insulin kepada sesetengah pesakit kencing manis.
BUKTI SAINTIFIK
Beberapa kajian klinikal telah dijalankan untuk menilai keberkesanan peria dalam rawatan diabetes:-

Kajian yang diterbitkan dalam Journal of Epidemiologi Klinikal pada tahun 2007 gagal menunjukkan sebarang manfaat peria untuk kencing manis untuk mengawal diabetes jenis 2, manakala satu lagi kajian klinikal yang diterbitkan dua tahun kemudian dalam British Journal of Nutrition menyatakan bahawa lebih banyak ujian klinikal diperlukan untuk mengesahkan peranan buah-buahan dalam diabetes

Kajian lain juga telah mengaitkan antara pengambilan peria dan kawalan glisemik menjadi bertambah baik, manakala laporan yang diterbitkan dalam isu Kimia dan Biologi Mac 2008 mendapati bahawa peria meningkatkan pengambilan selular glukosa dan toleransi glukosa menjadi bertambah baik.

Pada bulan Januari 2011, Jurnal Ethnopharmacology telah menerbitkan keputusan percubaan klinikal 4 minggu yang menunjukkan bahawa dos harian 2000 mg peria dengan ketara dapat mengurangkan tahap glukosa darah di kalangan pesakit diabetes jenis 2 walaupun kesan hipoglisemik adalah kurang daripada 1000 mg / hari dos metformin.
BAGAIMANA IA MEMBERI KESAN KEPADA DIABETES?
Selain menjadi bahan makanan, peria juga telah lama digunakan sebagai ubat herba untuk pelbagai penyakit, termasuk kencing manis jenis 2.

Peria sekurang-kurangnya mempunyai tiga jenis bahan-bahan aktif dengan ciri-ciri anti-diabetes seperti charantin yang telah disahkan mempunyai kesan merendahkan glukosa, Vicine dan sebatian seperti insulin dikenali sebagai polipeptida-p.

Bahan-bahan ini bekerja secara individu dan bekerjasama untuk membantu mengurangkan tahap gula dalam darah. Ia juga mengandungi lectin yang mengurangkan kepekatan gula dalam darah dengan bertindak ke atas tisu peripheral. Lectin Ini dipercayai menjadi faktor utama di sebalik kesan hipoglisemik selepas makan peria.
KESAN-KESAN SAMPINGAN
Berhati-hati dengan gabungan pengambilan ubat diabetes bersama peria. Terdapat risiko hipoglisemia jika anda mengambil terlalu banyak peria.

Bagi penghidap diabetes, jika anda mahu menggunakan peria untuk kawalan glisemik, anda harus berunding dengan doktor atau pakar kesihatan anda untuk memeriksa bahawa ia selamat untuk digunakan bersama ubat kencing manis yang telah ditetapkan. Ini kerana terdapat risiko bahawa mengambil peria bersama-sama dengan ubat-ubatan dan / atau insulin boleh menyebabkan hipoglisemia iaitu gula darah yang sangat rendah. Pantau gula dalam darah anda dengan teliti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here