Pantang adalah perkara utama jika ada kencing manis

0
1555

Pantang adalah perkara utama jika ada kencing manis..adakah anda setuju dengan statement tersebut.Ya..memang itu lah perkara utama dalam memastikan paras gula di dalam badan kita boleh dikontrol dengan baik. Biar makan ubat harga beribu pun tapi, makanan harian tak pantang, memang agak sukar untuk mengawal tahap kencing manis.

Jika anda ambil ubat dengan doktor pun,mesti doktor cakap, makcik tolong jaga makan yer, kena pantang, itulah ayat yang pasti kita dengar, sebab tu ramai yang tak nak ke klinik atau hospital sebab dah tahu apa yang doktor nak cakap. Mahu tak mahu memang itu hakikatnya, penyakit kencing manis memang sangat2 berkait rapat dengan makanan, memang kit aperlu pantang.

Jadi pastikan anda pantang dan jaga makanan yang hendak di ambil, kalau sedap tapi nanti kita dapat penyakit macam tak berbaloi pulak. Buat sedikit senaman ringan setiap hari dan makan buah buahan dan sayur sayuran yang banyak setiap hari. Kurangkan makanan berlemak dan berminyak sebagai langkah pencegahan..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here