Pemakanan Kencing Manis Simptom dan Penawar

0
1413

Diabetes ialah keadaan seseorang yang tidak baik iaitu terjadinya jumlah glukosa dalam darah terlalu tinggi akibat kegagalan fungsi pankreas. Jika ialah tidak dirawat, paras glukosa darah yang tinggi boleh menyebabkan komplikasi kesihatan yang serius. Disini, terdapat dua jenis utama diabetes iaitu jenis 1 dan jenis 2. Pesakit dalam keadaan yang berbeza tetapi ianya juga serius dan perlu dirawat dengan segera.

Penyakit kencing manis kering adalah keadaan dimana auto-imun di mana pankreas tidak menghasilkan insulin dengan baik yang menyebabkan serangan badan yang memusnahkan sel yang menghasilkan insulin. Ia akan menyebabkan glukosa meningkat dengan cepat.

Penyakit kencing manis basah adalah berpunca daripada baha yang tidak menghasilkan insulin dengan mencukupi atau insulin itu tidak berfungsi dengan betul dan mengakibatkan glukosa terbina dalam darah. Kira 90% daripada bahan penghidap diabetes mempunyai diabetes jenis basah.

Bagi wanita yang mengandung adalah kencing manis diabetes gestasi. Kebiasaannya didiagnosis melalui ujian darah pada minggu ke 24-28 kehamilan. Pada wanita yang menghidap diabetes semasa kehamilan tidak mempunyai diabetes sebelum kehamilan dan selepas melahirkan anak biasanya akan hilang. Pada setengah wanita akan kekal dengan diabetes jenis basah selepas bersalin.

Tanda-tanda dan gejala diabetes seperti:
• Penglihatan kabur
• Penurunan berat badan
• Mulut kering
• Sentiasa dahaga
• Sentiasa lapar
• Kerap membuang air kecil
• Keletihan

PENYAKIT KENCING MANIS PADA ANAK DALAM KANDUNGAN

Macrosomia satu kedaaan di mana bayi tumbuh terlalu besar kerana insulin berlebihan menyeberangi plasenta. Bayi yang besar boleh membuat penghantaran faraj sukar dan boleh meningkatkan risiko kecederaan kepada bayi semasa proses kelahiran.

Hipoglisemia atau disebut dengan gula darah rendah, boleh berkembang tidak lama selepas kelahiran, ini kerana tahap insulin yang terlalu tinggi. Mengawal gula dalam darah akan membantu untuk mengurangkan risiko hipoglisemia untuk bayi.

Jaundis dimana perubahan warna kekuningan pada kulit dan mata dan kadang kala boleh dikaitkan dengan diabetes semasa mengandung. Pembekal penjagaan pediatric boleh membantu dengan rancangan untuk mengurangkan keadaan ini untuk si bayi.

Punca Terjadinya Diabetes

1.Punca diabetes 1 ialah dimana sistem imun yang biasanya melawan bakteria berbahaya atau serangan virus yang memusnajhkan sel dari menghasilkan insulin di pankreas.

Insulin mengangkut glukosa dalam darah kedalam sel. Jika tiada insulin yang mencukupi, gula akan berkekalan dalam darah dan menyebabkan penyakit kencing manis.

Walaupun penyebab diabetes 1 tidak jelas, kencing manis jenis 1 dipercayai disebabkan oleh gabungan faktor genetik dan faktor alam sekitar.

2.Bagi jenis diabetes jenis 2, sel akan menjadi kebal kepada tindakan insulin dan pankreas tidak dapat menghasilkan insulin yang cukup untuk mengatasinya. Kesan daripada nya, gula bukannya bergerak ke dalam sel-sel dimana ia diperlukan untuk tenaga, manakala gula membina dalam aliran darah.

Faktor genetic, pemakanan, persekitaran dan gaya hidup memainkan peranan dalam perkembangan. Berat badan berlebihan boleh dikaitkan dengan perkembangan diabetes, tetapi tidak semua orang dengan jenis 2 adalah berat badan berlebihan.

3.Semasa tempoh kehamilan, plasenta menghasilkan hormon untuk mengekalkan kehamilan ibu. Namun hormone ini akan menyebabkan rintangan insulin pada sel sel dalam badan.

Kebiasaanya, pankreas bertindak balas dengan menghasilkan insulin tambahan untuk mengatasi rintangan ini. Kadang-kadang pankreas tidak berfungso secara optimum. Apabila ia berlaku, terlalu sedikit glukosa masuk ke dalam sel dan terlalu banyak penginapan dalam darah yang akan menyebabkan diabetes gestasi.

Sesetengah orang hanya melakukan perubahan dalam gaya hidup yang kecil untuk menjaga gula darah supaya sentiasa dalam kawalan untuk menghentikan atau mengurangkan komplikasi diabetes. Pesakit diabetes lain pula memerlukan ubatan atau pembedahan untuk mengurusakna komplikasi untuk menghalang ia menjadi lebih teruk.

Rawatan komplikasi memberi tumpuan kepada memperlahankan kerosakan organ termasuk pengambilan ubatan dan pembedahan. Cara yang lebih penting untuk melambatkan komplikasi diabetes dengan menjaga kadar gula dalam darah adalah:
• menjaga kolesterol tinggi
• menjaga tekanan darah tinggi
• elakkan merokok
• menurunkan berat badan
• senaman

Buahan yang berasa masam dan sayuran kategori makanan yang rendah lemak dan kalori serta penuh dengan vitamin, mineral dan serat. Ia membantu melambatkan penyerapan glukosa oleh sistemn pencernaan. Perkara ini membantu menstabilkan gula dalam darah. Selain itu, ia membantu menghalang strok, sakit jantung, tekanan darah tinggi dan jenis kanser yang lain. Jus buah tidak dicadangkan kerana jus melepaskan gula buah-buahan secara ketara.

Diabetes adalah suatu penyakit yang sangat merbahaya kerana ia akan mendatangkan kesan yang buruk terhadap kehidupan tidak kira bayi, wanita, lelaki dan orang tua. Pemakanan perlu dijaga dan dikawal dari sekarang.

Lakukan aktiviti fizikal dan senaman yang dapat membantu menurunkan paras gula darah dan menjadikan lebih sihat kerana dapat mengeluarkan peluh. Apa yang dilakukan di rumah setiap hari berkaitan dengan gula darah adalah lebih baik dariapada apa yang dilakukan oleh doktor setiap bulan semasa pemeriksaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here