Rawatan Diabetes Semasa Hamil Pada Gejala Dan Risiko

0
1139

Diabetes Gestasi adalah didiagnosis semasa kehamilan. Diabetes semasa hamil akan menyebabkan tahap gula darah akan menjadi terlalu tinggi.

Semasa makan, sistem penghadaman pesakit akan memecah sebahagian besar makanan ke dalam gula yang di panggil glukosa. Glukosa memasuki aliran darah supaya sel dapat menggunakannya sebagai bahan bakar. Dengan adanya bantuan insulin iaitu hormon yang dibuat oleh pankreas, lemak, otot dan sel lain akan menyerap glukosa dari darah pesakit.

Jika badan tidak menghasilkan insulin yang cukup, atau mungkin juga sel mempunyai masalah, glukosa terlalu banyak dalam darah berbanding daripada bergerak ke sel dan menjadi tenaga.

Apabila wanita mengandung, tubuh wanita secara semulajadi akan lebih tahan terhadap insulin sehingga lebih banyak glukosa untuk menyuburkan bayi. Kebanyakkan ibu, ia tidak mendatangkan masalah. Apabila badan memerlukan insulin tambahan untuk memproses glukosa berlebihan dalam darah, pankreas akan mengeluarkan lebih banyak insulin.

Jika pankreas tidak dapat mengikuti peningkatan permintaan insulin semasa kehamilan, paras gula darah akan meningkat terlalu tinggi kerana sel tidak menggunakan glukosa. Ini akan mengakibatkan diabetes gestasi. Diabetes semasa hamil perlu didiagnosis dan dirawat dengan cepat kerana akan menyebabkan masalah kesihatan pada ibu dan bayi.

Pada sesiapa yang menghidap penyakit kencing manis, tidak semua wanita akan membangunkan keadaan ini yang mempunyai faktor risiko yang diketahui. Kira 5-10% wanira hamil mendapat diabetes. Antara faktornya:

• Telah mengalami kencing manis sebelum ini
• Telah melahirkan bayi yang besar sebelum ini
• Mempunyai sindrom ovarium polikistik (PCOS)
• Adalah umur 25 tahun atau lebih tua
• Mengambil ubat-ubatan tertentu seperti glucocorticoids (untuk asma atau penyakit autoimun), beta-blocker (untuk tekanan darah tinggi atau kadar denyut jantung yang cepat), atau ubat antipsikotik (untuk masalah kesihatan mental)
• Adalah berat badan berlebihan, terutama jika indeks jisim badan anda (BMI) adalah 30 atau lebih tinggi

Tidak ada jaminan bahawa individu ini tidak akan mendapat diabetes gestasi. Ada cara untuk mengurangkan risiko ini. Mengamalkan gaya hidup yang sihat seperti memakan amakan yang seimbang dan mendapat senaman yang kerap. Ia akan menjadikan individu ini mengembangkan keadaan diabetes semasa mengecil.

Kebanyakkan wanita yang didiagnosis diabetes melahirkan tidak mempunyai sebarang gejala. Itulah sebab penyedia penjagaan kesihatan akan menawarkan ujian skrining untuk diabetes gestasi apabula berusia 24 hingga 28 minggu mengandung.

Jika mempunyai sebarang faktor risiko untuk penyakit kencing manis, doktor mencadangkan untuk melakukan ujian awal untuk mengawal gula darah. Kebanyakkan wanita yang menghidap penyakit diabetes gestasi medapati bahawa mereka memilikinya selepas mengambil ujian ini.

Kebanyakkan wanita boleh menguruskan diabetes kehamilan mereka dengan mengikut pelan senaman dan makanan yang seimbang, protein tanpa lemak, sayuran dan makanan yang bebas gula.

Walau bagaimanapun, 15% daripada wanita dengan diabetes mementingkan diri perlu mengambil ubat untuk mengimbangi gula darah seperti ubat anti-hyperglcemic.

Jika seseorang menghidap diabetes, mungkin akan menemui pakar kesihatan dengan kerap. Tetapi jika tidak sihat, hubungi atau berjumpa dengan doktor segera.

Pakar kesihatan akan melakukan ujian serta ujian tambahan untuk memastikan anda dan bayi berkembang dengan baik. Sekiranya menghadapi masalah menjaga gula darah dengan tahap yang sihat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here