Tekanan Darah Tinggi Jangan Ambil Mudah

0
686

Tekanan darah tinggi merupakan penyakit kardiovaskular dan juga dikenali sebagai hipertensi. Tekanan darah akan menolak kekuatan darah yang menolak dinding arteri yang melalui badan pesakit. Sama seperti tayar yang terlalu banyak udara boleh merosakkan tayar, begitu juga tekanan darah tinggi yang boleh menyakitkan arteri pada keadaan yang mengancam nyawa seperti penyakit jantung dan strok.

Tekanan darah adalah ukuran darah yang menolak ke dinding saluran darah. Jantung yang mengepam saluran darah akan membawa saluran darah ke seluruh badan. Tekanan darah tinggi amat merbahaya kerana ia menjadikan jantung berfungsi lebih keras untuk mengepam darah ke badan dan akan menyumbangkan kepada stroke, buah pinggang dan kegagalan jantung. Dengan itu, mengatasi tekanan darah tinggi dengan bijak dapat membantu mendapatkan kesihatan yang cukup dalam kehidupan seharian.

Hipertensi memaksa jantung untuk bekerja jauh melebihi kemampuannya. Selain daripada mencederakan saluran darah, ia boleh merosakkan otak, mata, dan buah pinggang.

 Normal : Kurang daripada 120 lebih 80 (120/80)
 Meningkat : 120-129 / kurang daripada 80
 Tekanan darah tinggi tahap 1 : 130-139 / 80-89
 Tekanan darah tinggi tahap 2 : 140 dan ke atas / 90 ke atas
 Krisis tekanan darah tinggi : lebih tinggi daripada 180 / lebih tinggi daripada 120 – jumpa doktor dengan segera

Tekanan darah rendah terbahagi kepada
1. Hipontensi
2. Normal
3. Pra-Hipertensi
4. Hipertensi tahan 1
5. Hipertensi tahap 2

Punca terjadinya tekanan darah tinggi adalah:
• Masalah tidur
• Tekanan dan stress
• Merokok
• Obesiti
• Kurang aktiviti riadah
• Keturunan
• Lebihan garam pada makanan

Tekanan darah tinggi sering dikaitkan dengan faktor risiko yang tertentu. Ia cenderung pada keluarga dan mempengaruhi lelaki berbanding wanita. Malah usia dan kaum juga memainkan peranan. Hipertensi adalah tekanan darah tinggi yang berlaku dengan sendiri tanpa disedari. Tekanan darah tinggi ini berlaku lebih kerap pada anakyang lingkungan umur 6 tahun ke atas. Faktor risiko yang mengembangkan hipertensi seperti kolestrol tinggi, berat badan berlebihan dan tahap gula dalam darah tinggi.

Cara hidup yang sihat adalah cara mengatasi darah tinggi untuk mengurangkan risiko tekanan darah tinggi dan mengekalkan tahap yang normal. Kajian menunjukkan bahawa mengendalikan tekanan darah pada yang menghidap diabetes mengurangkan risiko komplikasi. Pesakit yang tekanan darahnya dikawal dengan baik akan mengurangkan risiko kematian akibat komplikasi berkaitan diabetes.

Rawatan untuk tekanan darah tinggi dari segi ubatan adalah disyorkan jika tekanan darah terus konsisten untuk penderita diabetes walaupun perubahan pada gaya hidup. Kebanyakkan pesakit yang mengalami tekanan darah inggi perlu mengambil ubat tekanan darah sepanjang hayat. Pengecualian pada seseorang dikawal dengan baik dari segi mengamalkan gaya hidup yang sihat dan kekal aktif.

Rawatan semulajadi disyor mengamalkan garam buluh. Garam biasa amat bahaya. Garam buluh mengandungi 70-80 zat dan unsur surih yang diperlukan untuk mengekalkan tekanan darah tinggi. Garam amat penting untuk hemeostatis dalam tubuh badan. Ia memainkan peranan untuk mengangkut khasiat masuk dan keluar dari sel badan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here