Ubat Kencing Manis Herba Tradisional

0
2287

GINSENG
Image result for ginsengSaintis membuat kajian tentang ginseng pada haiwan dan manusia, ia mendapati bukan sahaja ginseng mengurangkan ketahanan insulin, ia juga menurunkan tahap HbA1C. Ginseng telah digunakan dalam perubatan tradisional Cina selama sekian lama sebagai herba yang paling kuat untuk kawalan gula dalam darah. Ginseng di India dikenali sebagai Ashwagandha, yang bermanfaat dan paling hebat. Saintis juga meneliti hubungan antara diabetes dan Alzhiemer. Ginseng adalah sejenis ginseng yang membantu menurunkan gula darah diabetes dan Alzheimer.

LADA CAYENNE
Image result for lada cayenneTambahkan lada wangi ke dalam makanan yang dimasak di rumah untuk menstabilkan paras gula darah secara semulajadi. Karbohidrat memecah dalam glukosa ke dalam usus kecil yang diserap ke dalam aliran darah. Rempah seperti lada Cayenne merangsang penyerapan glukosa dari usus kecil.

Tambahan lada Cayenne dalam makanan yang dimasak menstabilkan paras gula dalam darah secara semulajadi. Seluruh jenis lada bel, lada cili dan cayenne dikenali untuk membantu memerangi keradangan. Disebabkan itu mereka amat berharga dalam tradisi masakan Asia. Gunakan lada cayenne dengan bijak untuk mendapatkan manfaat anti-radang.

KUNYIT
Image result for kunyitKunyit bersifat antibakteria, anti-radang dan antioksidan. Kunyit ini popular digunakan dalam masakan India dan ramuan utama untuk kari. Kunyit juga membantu kencing manis menguruskan paras gula darah yang lebih stabil. Ia membantu meningkatkan imuniti dan mencegah jangkitan kencing manis. Kajian dilakukan terhadap tikus yang membuktikan bahawa curcumin, bahan aktif dalam kunyit yang berkesan dalam mengurangkan kadar glukosa plasma dan HbA1C serta memperbaiki profil lipid. Ramai pesakit kencing manis menderita arthritis kerana proses gula darah dan proses keradangan yang biasa untuk diabetes sering merosakkan sendi. Kunyit juga berkebolehan membantu sakit sendi.

HALIAImage result for haliaHalia mempunyai kelebihan untuk menormalkan kadar gula darah. Rempah popular untuk menenangkan perut dan membantu penghadaman. Halia juga mempunyai keupayaan untuk menormalkan tahap gula darah. Kajian yang dilakukan ke atas tikus diabetic menunjukkan ekstrak halia mempunyai anti-hyperglycemic yang signifikan. Ia merendahkan jumlah kolesterol dan meningkatkan tahap kolesterol-HDL.
Diabetes adalah gangguan pencernaan. Pesakit kencing manis sering menghidap masalah refluks asid. Halia melegakan seluruh saluran pencernaan.

BAWANG PUTIH
Image result for bawang putihKebaikkan yang ada pada bawang putih membantu mengurangkan kolesterol yang tinggi. Kajian mengenai kesan anti-diabetes bawang putih pada tikus diabetis yang biasa dan mendapati pemberian oral secara ketara menurunkan glukosa serum, asid urik dan kolesterol. Walaupun ia meningkatkan serum insulin pada tikus diabetes, ia tidak begitu normal. Menyimpulkan bahawa bawang putih mungkin dianggap sebagai calon yang terbaik untuk kajian manusia mengenai diabetes mellitus. Bawang putih juga membantu mengurangkan tahap kolesterol yang tinggi, komplikasi yang sering dihadapi pesakit kencing manis.

DAUN KARI
Image result for daun kariKebaikkan pada daun kari membantu menstabilkan tahap glukosa darah dan memberi kesan metabolisme karbohidrat. Ianya ramuan yang popular pada kaum India. Daun kari membantu menstabilkan tahap glukosa darah dan memberi kesan metabolisme karbohidrat.

Menurut kajian, daun kari mengandungi fitokimia yang membantu mengawal tahap gula darah pada pesakit diabetes dengan mengurangkan tahap gula darah selepas tamatnya berpuasa.

Tikus diberikan dos kira 12gm sehari selama sebulan mendedahkan bahawa daun kari boleh merawat kencing manis dengan mempengaruhi metabolisme karbohidrat dan memperbaiki fungsi hati dan buah pinggang. Sifat antioksidan daun kari dapat meningkatkan pengeluaran pancreas sehingga meningkatkan fungsi insulin.

DAUN SAGE
Image result for daun sageMenurut kajian, daun sage mempunyai kesan metformin. Ia digunakan pada perubatan tradisional berabad yang lalu sebagai satu ramuan penting mengurangkan bacaan gula darah. Amaran dan nasihat harus diambil perhatian ialah pengambilan herba sage bersama ubat diabetes boleh menyebabkan gula darah terlalu rendah yang dipanggil hypoglycemia. Harus dipantau gula darah dengan betul dan teliti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here